000 02819 a2200253 4500
001 2162214035925474
003 UA-OsUOA
005 20241104123652.0
008 241104b un ||||| |||| 00| 0 ukr d
020 _a9789663788791
040 _aUA-OsUOA
_bukr
_cUA-OsUOA
_dUA-OsUOA
041 _aukr
080 _a94(47+57):641.5:791.4"1960/1980"
090 _a94(47+57):641.5:791.4"1960/1980"
_bC88
100 _aСтяжкіна О.
_917326
245 _aСмак радянського: їжа та їдці в мистецтві життя й мистецтві кіно (середина 1960-х - середина 1980-х років)
_cОлена Стяжкіна
260 _aКиїв
_bДух і Літера
_c2021
300 _a376 с.
520 _aЦя книжка про радянських людей – жінок, чоловіків, дітей – які їли вдома, на роботі, в дорозі, в дитячому садку та школі, в системі радянського громхарчу, в турпоїздках. Про тих, хто здобував їжу в чергах, на колгоспних ринках, на власних городах, через хабарі та бартерні обміни, крадіжки на робочих місцях. Про тих, хто створював її надлишки в системі тіньової економіки й про тих, хто обирав відмову від їжі як спосіб демонстрації статусу «іншого» або зберігав «смачну традицію», плекаючи «банальний націоналізм». Їжа розглядається не тільки як ознака пізньорадянської споживацької революції, а й як один з потужних механізмів соціальної інженерії та (само)примусу. Реальний світ радянських їдців аналізується разом із світом художнім, в якому кіномитці та глядачі створювали, транслювали та споживали образи їжі, не усвідомлюючи, що в такий спосіб говорять про репресивний устрій суспільства, в якому смак був так само проблематичним та майже недосяжним, як і пов’язана зі смаком та вибором свобода.
650 _a94 Історія загалом
_940
942 _cBK
_2udc
955 _a4
999 _c577630
_d577630